Matar dhal bara – sült fasírtgolyók joghurtszószban
Finom, könnyű csemege, a joghurt hűtő hatása miatt elsősorban meleg napokra ajánljuk. Vegánok kipróbálhatják vegán joghurttal.
Hozzávalók:
600 ml joghurt
350 g urad dhal, vagy helyette sárgaborsó
2 ek durvára vágott petrezselyemzöld
2 ek finomra reszelt friss gyömbér
2 kk őrölt koriander
2 kk római kömény
2 kk őrölt fahéj
1 zöldpaprika finomra vágva
1/2 kk chili paprika
1/2 kk hing
1/2 kk kurkuma
5 kk só
1 l meleg víz
olaj a sütéshez
pirospaprika és tamarind szósz a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés:
Az urad dhalt vagy sárgaborsót éjszakára bő vízbe áztatjuk, majd másnap reggel leszűrjük. Ledaráljuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk. Belekeverjük az első 8 fűszer felét (a petrezselyemtől kezdve), és a kurkumát, továbbá 1 kk sót, majd félretesszük. Aki nem annyira szereti a fűszereket, az a só, a kurkuma és a hing kivételével minden mást elhagyhat, így is ízletes lesz az étel. 3 kk sót feloldunk a meleg vízben, és ezt is félretesszük. Nedves kézzel apró fasírtokat készítünk a sárgaborsó-masszából, melyeket azon nyomban beledobunk a meleg olajba. Néhány perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Lecsorgatjuk róluk a felesleges zsiradékot, majd 15 percre a sós vízben áztatjuk őket. Közben a maradék fűszereket és 1 kk sót belekeverünk a joghurtba. Diétásabbak maradhatnak a só-petrezselyem ízesítésnél. A beázott barákat tálra szedjük, rájuk öntjük a fűszeres joghurtot. A tetejét megszórjuk pirospaprikával, és ha van, rácsurgatunk egy kevés tamarind szószt. Már tálalhatjuk is!