Indiai sütőtökös spenót
A tél végére általában betelünk a hüvelyesekkel, a burgonyával és a színtelen téli terményekkel. A sütőtökös sak, vagyis spenót egy igazi színes csemege, ami az ősz kincséből és némi fagyasztott parajból könnyen elkészíthető.
Hozzávalók:
- – 2 kk egész római kömény
- – 2 db pici száraz chili
- – 1 kk hing vagy asafoetida
- – 1 kk lepkeszegmag
- – 3 dl paradicsomszósz
- – 2 kk dhana jeera (elhagyható)
- – 1 kk kurkuma
- – 2,5 kk só
- – 0,5 liter kockára vágott sütőtök
- – 1 kg friss vagy mirelit leveles spenót
- – 1 kk szerecsendió
Elkészítés:
Először a csonszt, azaz fűszeralapot készítjük el a hozzávalókban felsorolt első 4 fűszert sorban felhasználva. Tehetünk hozzá ízlés szerint finomra reszelt friss gyömbért is. A fűszeralaphoz hozzáöntjük a paradicsomszószt és egy darabig főzzük, sűrítjük, hogy ne legyen savas az étel. Utána hozzáadjuk a dhana jeerát (ha van) és a kurkumát. Beletesszük a sütőtök kockákat, majd vagy a darabokra vágott friss spenótot, vagy a leturmixolt mirelit spenótot, megsózzuk és megfőzzük. A szerecsendiót a végén adjuk hozzá.
Ha gondoljuk, ilyenkor még egy 15-20 dkg házisajtot is morzsolhatunk bele, hogy tartalmasabb legyen a fogás.