Csalános kenyér

Csalános kenyér

Csalános kenyér körülbelül 2 kilogrammhoz: 150 gramm friss csalánlevél (kesztyűben szedjük és mossuk, de valójában bármivel helyettesíthető, sőt elhagyható),750 gramm víz, 500 gramm öregtészta (hogy mi is az, itt nézhetünk utána), 500 gramm tönkölyliszt, 500 gramm BL 112 liszt, 20 gramm só.

  1. A csalánt alaposan megmossuk, a leveleit letépkedjük, apróra vágjuk, és éjszakára beáztatjuk a dagasztáshoz használt vízbe. Másnap minden hozzávalót összedagasztunk, és egy órát pihenni hagyjuk a tésztát.
  2. Ezután hajtogatunk a tésztán. Ezt legalább háromszor, óránként megismételjük. Nagyjából nyolcvan százalékosra hagyjuk kelni – ez az az állapot, amikor már a tészta buborékos, lágy, laza, mégis tartja a formáját.
  3. Gömbdedet formázunk belőle, és meleg helyen 0,5–1 órán át újból pihentetjük.
  4. Ezután megformázzuk, szakajtóba tesszük, és ott is pihentetjük 0,5–1 órán át, amennyire a tésztának szüksége van. 250 fokra előmelegített sütőben, párásított sütőtérben, alul sütő funkción kezdjük el sütni, majd körülbelül húsz perc után 220 fokra visszavesszük a hőmérsékletet, és további harminc–harmincöt perc alatt aranybarnára sütjük.

 A kenyér lelke 

Vissza

Találkozzunk

3300 Eger, Tűzoltó tér 5.
(Tűzoltó múzeum mellett)

Írj nekünk

info@govindaeger.hu
(Válaszolunk 1 munkanapon belül)

Adatvédelem

Adatkezelési tájékoztató:
https://www.govindaeger.hu/adatkezeles/

Nyitva vagyunk:

munkanapokon: 11:30 - 16:00,
hétvégén: mi is pihenünk ;-)