Govinda Vegetáriánus és Vegán Étterem - Eger

Ízletes, laktató, egészséges vega- és vegán ételek. Cím: Eger, Tűzoltó tér 5. Tel: +36 (36) 313-761

Megosztás

Infók

Rendelés kizárólag ezen > az űrlapon 
E-mail: info@govindaeger.hu

Cím: Eger, Tűzoltó tér 5.
(a Tűzoltó múzeum mellett)

Éttermi nyitva tartás
Munkanapokon: 11:30-16:00h
Szombat és vasárnap: Zárva Kiszállítás megrendelése: előző nap délig!

Mádava Góvinda Kft.

Adószám: 22712400-2-10
Tel: +36 (36) 313-761 (szállítási info és rendelés leadásra nem alkalmas!)

Kövess minket a Facebookon is!

VEGÁN? VAGÁNY! VILÁGTREND, AMI JOBBÁ TEHETI A VILÁGOT

2016.08.01.

Michelle Obama egy hónapos vegán kihívást hirdet. Arnold Schwarzenegger heti több húsmentes nap tartására buzdít az ENSZ klímavédelmi csúcstalálkozóján. Az IKEA előáll slágertermékük, a húsgolyók vegan változatával. Az elmúlt év eseményeiből szemezgettünk. Mégis mi történt vegán fronton?

A múlt évben még azok is felkaphatták fejüket a vegán szóra, akiket eddig hidegen hagyott a kérdés. Óvatos becslésem szerint Schwarzenegger több tízezer kiló húst fogyaszthatott el a kőkemény edzésekkel és fehérjediétákkal kísért élete során, most közeledve a hetvenhez, mégis a húshagyó étrendet propagálja. Ő maga pedig saját bevallása szerint jelenleg már majdnem vegetariánus.

Vonzó reklámarcok

A világ egyik legbefolyásosabb nője, Michelle Obama, még messzebbre ment, ő ugyanis nem a – tej- és tojásfogyasztást elfogadó – vegetariánus, hanem a vegán mozgalomhoz csatlakozott év elején, a 30 napos Veganuary vegán kihívás erejéig. A tinik legbefolyásosabbja, Miley Cyrus pedig két éve vegán, mégpedig a harcos-kiállós fajtából, az Instagram oldalán az egyik állandó témája.

Fontos momentumok ezek a vegán mozgalom életében, hiszen a szupersztárok akcióival olyan tömegekhez jut el az eszme, akikhez egyébként nem ér el a szavuk. A vegánok három fő üzenete közül az egyik az állatvédelem, az állatok jogaiért vívott harc. Ennek egy igen korai úttörője volt “Európa Marilyn Monroe-ja”, Bridget Bardot, aki ékes példája annak, hogy micsoda ereje tud lenni annak, ha egy világsztár tör lándzsát egy fontos ügy mellett. A 60-as években ő állt azon aktivisták élére, akik a vágóhidakon zajló mészárlás elborzasztó körülményei ellen harcoltak. Az ő kampányolásuk hatására vezették be a szarvasmarhák elektromos pisztollyal való elkábítását levágás előtt. BB nyomására tiltották be később a fókabőr kereskedelmét is – az egykori filmcsillag több mint fél évszázada küzd aktívan az állatkínzás ellen.

Mahatma Gandhitól Mike Tysonig

Érdekes egyébként, hogy míg egykor egy kifejezetten intellektuális, illetve gyakran spirituális törekvésnek számított a vegetariánus és vegán életforma, az élén például Mahatma Gandhival, addig az utóbbi évtizedekben olyan nem éppen szent életű celebritások is népszerűsítik, mint Pamela Anderson vagy Mike Tyson nehézsúlyú boxoló, akinek egyik beceneve a “The Baddest Man on the Planet”, és aki újabban galambokat a kezében tartva hirdeti új életmódját, ami a saját bevallása szerint az életét mentette meg a drogoktól és az elhízástól (vegánként gyakorlatilag feleakkorára fogyott).

vissza