Govinda Vegetáriánus és Vegán Étterem - Eger

Ízletes, laktató, egészséges vega- és vegán ételek. Cím: Eger, Tűzoltó tér 5. Tel: +36 (36) 313-761

Megosztás

Infók

Rendelés kizárólag ezen > az űrlapon 
E-mail: info@govindaeger.hu

Cím: Eger, Tűzoltó tér 5.
(a Tűzoltó múzeum mellett)

Éttermi nyitva tartás
Munkanapokon: 11:30-16:00h
Szombat és vasárnap: Zárva Kiszállítás megrendelése: előző nap délig!

Mádava Góvinda Kft.

Adószám: 22712400-2-10
Tel: +36 (36) 313-761 (szállítási info és rendelés leadásra nem alkalmas!)

Kövess minket a Facebookon is!

Miért jó rézpohárból inni a vizet?

2015.08.01.

Észrevették az egri Govinda étteremben a rozsdamentes acél borítású vörösréz víztartó kancsót? A rézkancsó azonban nem csak dísztárgy, hanem az egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik!

Az Ayurvéda azt tanítja, hogy az a víz, amelyet rézedényből, vagy pohárból iszunk, rendelkezik azzal a képességgel, hogy kiegyensúlyozza a három doshát (Vata, Kapha, Pitta). Ez azért van így, mert a réz pozitív energiákkal tölti fel a vizet.

Egy indiai szent és filantrópus, Sadhguru, megemlíti, hogy ha a vizet 4 órán át rézedényben tartjuk, akkor a víznek alkalma lesz olyan elemekkel feltöltődnie, amelyek nagyon hasznosak a máj és általánosan az egészségünk számára.

A modern tudomány szintén alátámasztja ezt az állítást, és számos kutatás bizonyította, hogy az a víz, amelyet 16 órán át rézedényben tartottak, jelentős mértékben csökkenteni képes a káros baktériumok számát és 40%-kal mérsékli a fertőzések kialakulásának arányát.

Íme néhány további ok, hogy miért érdemes a rézedényben tárolt vizet fogyasztani:

Lassítja az öregedést

A tudósok azt találták, hogy a réz erős antioxidáns hatással bír. Ez lassítja az öregedést azáltal, hogy aktiválja a kollagén-fehérje termelését, amely elősegíti az új sejtek és kötőszövetek létrejöttét.

Ezenfelül a réz segít a szabadgyökök elleni harcban is. A szabadgyökök más szerveket is megtámadnak, de a ráncok létrejöttének okozóiként a legismertebbek.

Segít a megfelelő emésztés fenntartásában 

A réz rendelkezik azzal a képességgel, hogy stimulálja a bélmozgást, vagyis azokat az izommozgásokat, amelyek az ételt végigvezetik az emésztőcsatornán. Ez cserébe erősíti az emésztőrendszert és egyúttal egy fantasztikus természetes gyógyírt ajánl a gyomorfekélyre. És ez még nem minden: a réz segít méregteleníteni a gyomrot, valamint biztosítja a tápanyagok megfelelő felszívódását.

Az egyik Ayurvédikus emésztés-segítő gyakorlat az, hogy reggel éhgyomorra megiszunk egy nagy pohár olyan vizet, amelyet éjszaka rézedényben tároltunk.

Elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást

Mivel a réz számos antibakteriális jellemzővel rendelkezik, illetve képes az új sejtek termelődését elősegíteni, a sebek gyorsabb gyógyulására is pozitív hatással van, bár ezt a hatását csak belsőleg tapasztalhatjuk.

Elősegíti a bőr egészségének fenntartását

Említettük, hogy a réz rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek elősegítik az új sejtek képződését. A bőr esetében ez a legfelső rétegek gyógyulására van kedvező hatással. Emellett a melanin előállítását is kedvezően befolyásolja.

A melanin egy természetes, sötét színű pigment anyag, amely a bőr, haj és a szem színeit adja. A melanin termelése segít csökkenteni a leégés okozta problémákat, halványítja a szeplőket és lassítja az öregedést. Az Ayurvéda ezért annak érdekében, hogy fenntartsuk bőrünk egészségét, azt ajánlja, hogy rendszeresen igyunk rézedényben tárolt vizet.

Egyéb kedvező hatások:

  • serkenti az agyműködést
  • szabályozza a pajzsmirigy működését
  • csökkenti a testzsírt
  • növeli a termékenységet
  • csökkenti a koleszterol-szintet

Mindössze annyi a teendőnk, hogy vizet öntünk egy rézedénybe és éjszakára benne hagyjuk. Másnap kora reggel iszunk a vízből, majd több alkalommal megismételjük ezt a nap folyamán, de ne túl sokszor, mert ha túlzásba visszük, az emésztési problémákhoz vezethet.

Amennyiben Önnek nincs rézpohara, jöjjön be az egri Govinda étterembe, az ebédje mellé pedig igyon vizet, mert itt a vizes kancsóink is rézbetétesek. 

Manapság legtöbbünk üveg, vagy műanyag pohárból iszik vizet. Vajon nem lenne jobb ezt a régi hagyományt követni? A modern víztisztító eszközökkel ellentétben ebben nem kell szűrőt cserélni sem...

Forrás: astroulagam.com, a fordítást a Govinda Eger készítette.

Ha Ön szerint is érdekes volt a cikk, nyomjon egy lájkot!


vissza