• 1
  • Kiszállítás megrendelése előző nap délig!
  • Kerthelység
  • 3
  • 4
  • 5

Kevesebb hús, több erdő

2016.04.21.

Ha az emberiség lemond a hús mértéktelen fogyasztásról, a népesség további növekedése és a kevésbé intenzív biogazdálkodás mellett is megőrizhető lenne az erdők területe.
Az ORIGO cikk részlete

A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányhoz Karlheinz Erb, a Klagenfurti Egyetem bécsi központú társadalmi ökológiai intézetének munkatársa és kollégái ötszáz, 2050-re szóló forgatókönyvet vizsgáltak meg arról, hogy lesz-e elég élelem a Föld lakóinak. 

Segítenénk a Földön, ha vegák lennénk

Forrás: Thinkstock

A forgatókönyvek majdnem kétharmadát kivitelezhetőnek ítélték meg anélkül, hogy újabb erdőterületeket kelljen kivágni mezőgazdasági területek kialakítása céljából.

A táplálkozás a legfontosabb tényező

A legfontosabb tényező a táplálkozás: ha az emberek vegán táplálkozásra térnének át, tehát kizárólag növényi eredetű termékeket fogyasztanának, akkor szinte az összes elképzelhető forgatókönyv megvalósítható lehet, még gyenge terméshozam esetén is.

Ha tejet és tojást is enne a Föld népessége, tehát úgynevezett lakto-ovo-vegetáriánus étrenden élnének, a forgatókönyvek 94 százalékában továbbra is meg lehetne őrizni az erdőket és egyben jóllakatni az embereket. 

A Föld erdőinek megmentésére dolgoztak ki forgatókönyveket

Forrás: C. Mozzocchi

Minél több húst fogyasztanak az emberek, annál intenzívebbnek kell lennie a mezőgazdaságnak és annál nehezebb lenne megőrizni az erdőterületeket - véli a kutató. 

Az amerikai minta szörnyű

"Ha az egész világra kiterjesztenénk az amerikaiak táplálkozási mintáját, teháta sok kalória, a hús és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását,akkor csak a tervek 15 százaléka maradna megvalósítható" - fejtette ki Erb.

A mértékletes, a táplálkozáskutatók szerint még egészséges mértékű húsfogyasztás mellett a forgatókönyveknek még kétharmada megvalósítható maradna.


Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20160420-husfogyasztas-erdo-kornyezetvedelem-vegetarianizmus.html

vissza

Megosztás

Infók

Rendelés kizárólag ezen > az űrlapon 
E-mail: info@govindaeger.hu

Cím: Eger, Tűzoltó tér 5.
(a Tűzoltó múzeum mellett)

Éttermi nyitva tartás
Munkanapokon: 11:30-16:00h
Szombat és vasárnap: Zárva Kiszállítás megrendelése: előző nap délig!

Mádava Góvinda Kft.

Adószám: 22712400-2-10
Tel: +36 (36) 313-761 (szállítási info és rendelés leadásra nem alkalmas!)