Govinda Vegetáriánus és Vegán Étterem - Eger

Ízletes, laktató, egészséges vega- és vegán ételek. Cím: Eger, Tűzoltó tér 5. Tel: +36 (36) 313-761

Megosztás

Infók

Rendelés kizárólag ezen > az űrlapon 
E-mail: info@govindaeger.hu

Cím: Eger, Tűzoltó tér 5.
(a Tűzoltó múzeum mellett)

Éttermi nyitva tartás
Munkanapokon: 11:30-16:00h
Szombat és vasárnap: Zárva Kiszállítás megrendelése: előző nap délig!

Mádava Góvinda Kft.

Adószám: 22712400-2-10
Tel: +36 (36) 313-761 (szállítási info és rendelés leadásra nem alkalmas!)

Kövess minket a Facebookon is!

Beteg állatok húsát árulják az üzletekben

2016.10.17.

Az üzletekbe kerülő, állati eredetű élelmiszerek negyede beteg állatoktól származik – derül ki a Foodwatch fogyasztó-védelmi szervezet németországi felméréséből, amely szerint a vágóhidak bevett gyakorlata, hogy a beteg részt kivágják, a többi részt pedig feldolgozzák és értékesítik.

A Foodwatch elemzése szerint – amelyet elsőként a német topagrar.com portál tett közzé – a sertéseknél a tüdőgyulladás és májbetegség, a tojótyúkoknál a csonttörés és petevezeték-gyulladás a leggyakoribb. Ezt figyelembe véve Matthias Wolfschmidt német állatorvos szeptember végén könyvet jelentetett meg a nagy vágóhidak gyakorlatáról, amelyek úgy kezelik a betegséget hordozó állatok húsát, mint a romlott gyümölcsöt, azaz a beteg testrészt kivágják, a többi részt pedig feldolgozzák és értékesítik. Ez a gyakorlat Wolfschmidt szerint elképesztő, mivel óriási fertőzésveszélyt rejt magában.
 
Kiélezett verseny
 
„A gazdálkodókat szorítják az alacsony értékesítési árak és az állatjóléti követelmények, ezért igyekeznek a tartási költségeket minél inkább optimalizálni, és állataik minél nagyobb részét értékesíteni. Egészséges állati terméket ugyanakkor csak egészséges állatoktól lehet várni” – nyilatkozta Wolfschmidt. A vágóhídi vizsgálatok szerint minden harmadik levágott sertésnél tüdőgyulladást, illetve máj- vagy ízületi betegséget állapítanak meg. Az évi 300 tojás termelésére kényszerített tojótyúkoknál pedig súlyos problémák lépnek fel csonttörések, valamint petevezeték-gyulladás formájában. 
Wolfschmidt azt vallja, hogy a problémák kiküszöbölését nem lehet önkéntes állatjóléti kezdeményezésekre alapozni, ezért követeli az állategészségügyi helyzet alapos kivizsgálását minden egyes húsüzemnél.

forrás: http://ujszo.com/online/gazdasag/2016/10/12/beteg-allatok-husat-aruljak-az-uzletekben
vissza