Govinda Vegetáriánus és Vegán Étterem - Eger

Ízletes, laktató, egészséges vega- és vegán ételek. Cím: Eger, Tűzoltó tér 5. Tel: +36 (36) 313-761

Megosztás

Infók

Rendelés kizárólag ezen > az űrlapon 
E-mail: info@govindaeger.hu

Cím: Eger, Tűzoltó tér 5.
(a Tűzoltó múzeum mellett)

Éttermi nyitva tartás
Munkanapokon: 11:30-16:00h
Szombat és vasárnap: Zárva Kiszállítás megrendelése: előző nap délig!

Mádava Góvinda Kft.

Adószám: 22712400-2-10
Tel: +36 (36) 313-761 (szállítási info és rendelés leadásra nem alkalmas!)

Kövess minket a Facebookon is!

A vegánság vagányság

2016.08.02.

Tény, hogy civilizációnk az állati eredetű termékek fogyasztására van berendezkedve. Sokan bizonyára bólogatnak, hogy ez így van rendjén, és távol álljon tőlem, hogy bárkinek az igazságát elvitassam – függetlenül attól, hogy jómagam teljesen máshogy vélekedem róla.

Ez a cikk leginkább a vegán étkezés pozitív aspektusát hivatott megjeleníteni, hogy mi történik akkor, amikor az ember kihagyja az állati eredetű alapanyagokat az étrendjéből. Nincs hús, nincs tojás, nincsenek tejtermékek… ijesztő lehet első hallásra. Főleg annak tudatában, hogy amikor még csak a húst hagytam ki az étkezésemből, már akkor feltette minden kedves cimborám a kérdést, hogy „akkor mit eszel?”

Ebből is látni, hogy mennyire hús-központú a társadalmunk, és a nagyátlag mennyire nehezen tud elvonatkoztatni a kommersz táplálkozástól. Pontosan így, amikor az állati eredetű termékeket hagytam el az étrendemből, és a baráti összejövetelek alkalmával a felkínált étel nem volt számomra megfelelő, még én éreztem magam kényelmetlenül. Főképp azért, mert az embert gyakran megszólják, ha az valamilyen, a normálistól eltérő dolgot csinál. Ennek elviseléséhez erő és kitartás kell. Ahogy Epiktétosz mondja:

„… a mellett azonban, amit a legjobbnak találtál, tarts ki úgy, mint ha maga az isten állított volna arra a helyre. Emlékezz ugyanis arra, hogyha kitartasz elveid mellett, azok, akik előbb kinevettek, bámulóid lesznek, de ha hatásuk alatt megtántorodsz, kétszeres gúny lesz a jutalmad." (Epiktétosz kézikönyvecskéje – XXII.)


Ez is jól mutatja, hogy vegánnak lenni egy más minőség, hiszen fel kell vállalni a kezdeti konfrontációkat azokkal, akik úgymond tesztelik az ember elhivatottságát. Megjegyzem, aki vállalja önmagát, és pontosan ebből kifolyólag, aki a vegánságot is a saját érdekében vallja, s nem megfelelési kényszerből, az tudja tartani hosszútávon is a dolgot. Ez az igazi vagányság. Melyhez leginkább spirituálisan kell megérni. A témáról egy későbbi cikkemben bővebben fogok írni, addig is nézzük meg, a puszta tényeket, hogy miért is jó vegánnak lenni.
 
Fogyaszt. Nincs sajt, tejföl, zsíros mócsing, cukros joghurt, kakaó… Ezek masszív súlytöbbletet képesek kialakítani az ember testén. Akik nem hiszik, próbálják ki, hogy mi történik a testtel – főleg annak zsírosabb részeivel, ha például a sajtok fogyasztásáról lemondunk.

Energetizál. A húsevésből fakadó jóllakottság érzése más, mint a vegetáriánus, és más, mint a vegán jóllakás érzése. Az állati eredetű ételek lebontásához speciális enzimekre van szükség, melyek előállításhoz nagy mennyiségű energiát von el a szervezet a pránikus testből. Így amikor húst eszünk, és olyan „pátyatagnak” érezzük utána magunkat, az nem az igazi jóllakottság érzése, az az energiaszint lecsökkenésének a jele. Amikor tisztán növényi eredetű ételt eszik az ember, ez az érzés nincs. Mivel a tudat eleinte a jóllakottságot ezzel a „csökkentett móddal” kapcsolja össze, és ez a vegán étkezésnél nem jelenik meg, könnyen az az érzése támadhat az embernek, hogy nem is lakott jól… Pedig de. Csak az energia megmarad, hiszen nem kell a testnek speciális enzimeket létrehoznia. Energetizált állapotban megmaradni valahol már az önmegvalósítás kezdete. Vállalni a saját erőnket… csodálatos dolog.Szagtalanít. Mint jógaoktató mondom nektek, könnyen meg lehet érezni a jógázni járó embereken, hogy ki az, aki húst fogyaszt, és ki az, aki nem. Annak, aki például marhahúst fogyasztott, amikor izzad, laza téliszalámi szaga lesz… Nem tudom, van-e a marhahús és a téliszalámi között összefüggés, az azonban biztos, hogy aki csak növényi eredetű táplálékot visz a szervezetébe, teljesen szagtalanná válik – persze fürödni azért nem árt. Jómagam már egy éve legalább, hogy nem használok semmilyen dezodort, és nem is érzem úgy, hogy óriási szükségem lenne rá. Az izzadtságunk az állati eredetű termékek elhagyásával egyenes arányban „szagtalanodik”.

Olcsó. Hihetetlen mi? Pedig ez van. A durumtészta a legolcsóbb (és a legegészségesebb) tésztaféle. Rizs… szinte mindenhez jó, és alig kell belőle a jóllakáshoz. Egy kiló zöldség ára – függően persze annak kuriózum mivoltától – általában messze a hús és sajtok ára alatt van. Gyümölcsök – mindig van valamelyik hiper-szupermárketben valamilyen akció. Aztán ott vannak a hüvelyesek, melyek szintén nem a horrorisztikus árukról híresek. A nehézséget csupán az okozhatja, hogy a vegánság megköveteli a tudatos vásárlást. A fehérje-parásoknak üzenem, minden olyan aminosavat be lehet vinni vegán táplálkozással, melyek fehérjéink előállításhoz szükségesek. Ha nem hiszed, tanulmányozd ezt a táblázatot.Szépíti a bőrt. Főleg ha az ember már a nyers vegánság felé kacsintgat. A gyümölcsök, zöldségek minél kevésbé vannak feldolgozva (főzve-sütve), annál magasabb marad a tápértékük. Így több lesz a sejtekbe eljutó vitaminok, ásványi anyagok és szacharidok mennyisége is. A feltöltődött sejtek pedig lassanként „ragyogni” kezdenek.

Javítja az anyagcserét. A magas rosttartalmú táplálkozásnak köszönhetően a belek nagyjából egy hét alatt kitisztulnak. Utána, ha továbbra is csak növényi eredetű ételeket fogyasztunk, akkor átalakul az ürítési procedúra is. Ez, az emésztésünktől és az elfogyasztott étel mennyiségétől függően napi 2-4 alkalmat is jelenthet, hiszen a növényi eredetű ételek nem rothadnak napokig a belekben. Viszont ami a legjobb az egészben, hogy maga a művelet gyorsan és wc papíron nyomot nem hagyóan zajlik le. Mondhatni, még spórol is vele az ember. Időt és wc papírt.

Föld-tudatosságot generál. Ez most talán úgy hangzik, mint ha valami sci-fi beharangozó lenne. Ám az a nagy helyzet, hogy minél jobban lemond az ember az állati eredetű ételekről, annál jobban megérti, hogy milyen nagyszerű dolog vegánnak lenni. A vegánság (leszámítva a fényevést J) a Föld számára a legkedvezőbb táplálkozási forma. A húsok és tejtermékek előállításához irdatlan mennyiségű víz szükséges, melyből lassanként kifogyunk…
Ezeken kívül még biztosan vannak más jótékony hatásai is, jómagam ezeket vettem észre magamon, mióta vegán étrendet folytatok.

Vegánnak lenni eleinte nem egyszerű. Ahogyan azonban az ember megtanul vegánként élni a mai civil-izében, úgy fogja magát egyre vagányabbnak is érezni.

Úgy élni, hogy jót teszel a Földdel és önmagaddal… de hát kell ezt magyarázni? Mozdulj meg, mondj le a húsról, engedd, hogy változzanak étkezési beidegződéseid, majd szép lassan engedd el a tejtermékeket is. Kifogást találni mindenki tud, ki kishitűségből, ki kényelemből teszi. De továbbra is csak azt tudom mondani, próbáld ki, hiszen megteheted!

Flórián Zoltán barátomat idézve: Hey ho, let’s go veg! :)


Írta: Szabad Gábor (Bhadra Jógastúdió)

vissza