Govinda Vegetáriánus és Vegán Étterem - Eger

Ízletes, laktató, egészséges vega- és vegán ételek. Cím: Eger, Tűzoltó tér 5. Tel: +36 (36) 313-761

Megosztás

Infók

Rendelés kizárólag ezen > az űrlapon 
E-mail: info@govindaeger.hu

Cím: Eger, Tűzoltó tér 5.
(a Tűzoltó múzeum mellett)

Éttermi nyitva tartás
Munkanapokon: 11:30-16:00h
Szombat és vasárnap: Zárva Kiszállítás megrendelése: előző nap délig!

Mádava Góvinda Kft.

Adószám: 22712400-2-10
Tel: +36 (36) 313-761 (szállítási info és rendelés leadásra nem alkalmas!)

Kövess minket a Facebookon is!

A vegánság nem károsítja sem a terhes nők, sem a babák egészségét

2016.12.05.

A vegánság, vagyis az, amikor valaki zömmel nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt, hogyan hat a szervezetre, különös tekintettel a várandós nőkre, illetve a babákra és a kisgyerekekre? A hitek és a tévhitek erdejében gázolva, tudósok egy csoportja úgy döntött, hogy rendet tesz, és kideríti az igazságot.


Végül arra jutottak, hogy vegánnak lenni egészséges, legyen szó bárkiről, bár egy feltétel azért van: ekkor is törekedni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a stresszmentességre, továbbá a rendszeres testmozgásra.

Az amerikai Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics nevű táplálkozástudományi szaklapban publikált tanulmány szerint „a teljes mértékben növényi alapú táplálkozás egészséges, biztosít minden szükséges tápanyagot, amely a szervezet kiegyensúlyozott működésének, illetve a betegségek elkerüléséhez szükséges.” Szóval a tanulmány arra a konklúzióra jutott, hogy ők támogatják a vegán és a vegetariánus étrendet. Mindemellett azt is hozzáteszik, hogy akik ezeket az étrendeket követik, jellemző, hogy kevesebb sót, édességet és szénhidrátot fogyasztanak, és jóval aktívabb, egészségtudatosabb életet élnek.

"Egyszerűen nem igaz, hogy a vegán diéta káros lenne a gyerekeknek. Maximum csak akkor, ha a vegánságon belül nagyon egyoldalúan tápláljuk a gyermeket: ha alaposan megtervezzük, odafigyelünk, és törekszünk a változatosságra, akkor minden rendben lesz.” – nyilatkozta Vandana Sheth, a kutatás egyik dietetikus résztvevője. Ezeknél a vegán és vegetariánus gyerekeknél ugyanakkor fontos, hogy nagy figyelmet fordítsunk arra, hogy kellő mennyiségű vas, cink, és B12 vitamin, illetve kalcium és D vitamin jusson a szervezetükbe – tette hozzá a szakember.

„Azok a gyerekek, sokszor kevésbé egészségesek, akik hús és minden mást is esznek, mint a vegetariánusok és a vegánok. Az a gyerek, aki csak tésztán, péksüteményen, sós ételeken, csokin és chips-en él, az korántsem viszi be a kellő tápanyag- és vitaminmennyiséget a szervezetébe” – véli Vandana Sheth.

Mindez nem csupán egy vélemény – írja a Science of Us, hanem az amerikai dietetikusok hivatalos szervének hivatalos véleménye, ami 2021 decemberéig lesz érvényben.

Források: 

http://www.andjrnl.org/article/S2212-2672(16)31192-3/abstract

http://nymag.com/scienceofus/2016/12/are-vegan-diets-healthy-for-babies-and-pregnant-women.html

http://hvg.hu/

vissza