Govinda Vegetáriánus és Vegán Étterem - Eger

Ízletes, laktató, egészséges vega- és vegán ételek. Cím: Eger, Tűzoltó tér 5. Tel: +36 (36) 313-761

Megosztás

Infók

Rendelés kizárólag ezen > az űrlapon 
E-mail: info@govindaeger.hu

Cím: Eger, Tűzoltó tér 5.
(a Tűzoltó múzeum mellett)

Éttermi nyitva tartás
Munkanapokon: 11:30-16:00h
Szombat és vasárnap: Zárva Kiszállítás megrendelése: előző nap délig!

Mádava Góvinda Kft.

Adószám: 22712400-2-10
Tel: +36 (36) 313-761 (szállítási info és rendelés leadásra nem alkalmas!)

Kövess minket a Facebookon is!

“Ha a vágóhidak falai üvegből lennének, mindannyian vegetáriánusok lennénk!”

2015.08.03.

Sir Paul McCartney-t nem kell bemutatnunk: a Beatles egykori tagjaként, majd sikeres szólókarriere révén világszerte ismert. Azt azonban kevesebben tudják róla, hogy lassan 50 éve vegetáriánus és szívügye a növényi-alapú táplálkozás népszerűsítése, valamint az állatvédelem fontosságára való figyelemfelhívás. Legismertebb világméretű programja, a “Húsmentes Hétfő”, 2006 óta fut sikeresen.

“Amikor a 70-es években egykori feleségemmel, Lindával együtt vegetáriánusok lettünk, anyukám, aki kórházi nővér, megijedt, mert akkoriban még az volt az általános felfogás, hogy csak a húsból lehet megszerezni a szükséges fehérjét.”-emlékszik vissza Paul. “Ma viszont már tudjuk, hogy számos megoldás létezik: a szója az egyik, és tucatnyi egyéb zöldség is tartalmazza azt a fehérje mennyiséget amire szükségünk van”-teszi hozzá.

Amikor a Húsmentes Hétfő ötletének eredetéről kérdezik, így válaszol: “Úgy éreztem, hogy sokak számára túl nagy kihívást jelenthet egyik napról a másikra vegetáriánussá válni. Viszont az, hogy hetente egyszer teljesen mellőzze a húst, bárki számára megoldható! Persze, ha engem kérdezel, én mindenkit arra bátorítok, hogy legyen teljesen vegetáriánus, de a jó irányba történő egy-egy lépés is nagyszerű dolog!”

Annak, hogy Paul és Linda hogyan lettek vegetáriánusok, érdekes története van, amely a későbbiek folyamán nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Paul a PETA, az állatokkal való etikus bánásmódért küzdő világméretű szervezet szószólója is lett. “Egyik este Lindával sült bárányt vacsoráztunk, és amikor kinéztünk a kertbe, láttuk, amint a saját bárányaink boldogan futkároztak. Egymásra néztünk, és mindketten ugyanarra gondoltunk: amit most eszünk, az nemrég kint futkározott a kertben! Ekkor leesett a húszfilléres! Attól fogva nem ettünk húst!”-idézi fel Paul.

A PETA felkérésére Paul volt a narrátora a szervezet által készített, “Ha a vágóhidak falai üvegből lennének, mindannyian vegetáriánusok lennénk!” című dokumentumfilmnek, amely a húsipar szörnyűségeit mutatja be. A film bevezetője így szól:

“Hello, Paul McCartney vagyok. Gyakran mondom, hogy ha a  vágóhidak falai üvegből lennének, mindannyian vegetáriánusok lennénk!

A modern húsipari farmokon nevelt és lemészárolt állatok elképzelhetetlen szenvedéseken mennek keresztül! Remélem, hogy ha egyszer látták, hogy milyen könyörtelen módon nevelik, szállítják és mészárolják le az ételnek szánt állatokat, csatlakoznak azok millióihoz, akik egyszer, s mindenkorra száműzték a húst a tányérjukról!”

Amikor Pault arról kérdezik, hogy nem hiányzik -e neki a régi felvágott, csak ennyit mond: “Szó sincs róla! Soha nem térnék vissza a húsevéshez! Öröm vegetáriánusnak lenni, fantasztikusan finomak az ételek és megnyugtató, hogy tiszta lelkiismerettel sétálhatok el egy farm mellett, ahol állatokat tartanak!”

Forrás: www.peta.org, www.theguardian.com, fordítás: Egri Govinda

Ha tetszett a cikk, kérjük nyomjon egy lájkot és ossza meg ismerőseivel, barátaival is!
vissza