Online ételrendelés Asztalfoglalás

Vegetáriánus töltött káposzta

Vegetáriánus töltött káposzta

35 darabhoz:1 nagy fej káposzta60 dkg szejtán (200 sikér + 4 dl víz, fűszerek – házilag is készíthető) vagy60 dkg házi sajt (5 liter zsíros tejből forralással + 2 dl valódi citromlé)20 dkg rizs25 dkg füstölt tofu8 db közepes kápia paprika3 dl passzírozott paradicsomlé2 evk. édes annaSó, bors, asafoetida, pirospaprika

Vágd ki a fejes káposzta torzsáját és főzd sós vízben, amíg a levelei könnyen hajlíthatóvá válnak. Egy pár csepp ecettel spórolhatsz a főzési időn. A modern gasztronómia egyre gyakrabban használja a házi sajtot és a házilag készített szejtánt, vagyis búzahúst, bármelyiket is válasszuk, az eredmény isteni. Az elkészítés pedig nem különbözik.

 

A rizst megmossuk és félretesszük. A szejtánt vagy a házi sajtot összetörjük, hozzáadjuk a ledarált kápia paprikákat, 1 dl passzírozott paradicsomlevet és 2 evk. “édes anna” őrleményt. A töltelékhez adagoljuk a megmosott rizst, majd sózzuk (1 tk), borsozzuk, és fűszerpaprikát (1-2 tk) is adunk hozzá. Hagyma helyett asafoetida port, vagyis hinget érdemes használni 1 teáskanállal. A tölteléknek mindenképpen nedvesnek kell lennie, mert így fog megfőni a rizs. Az ízt fokozza, ha organikus füstölt tofut adunk a töltelékhez. A házisajtos verziót 10 dkg apróra vágott dióval gazdagíthatjuk. Ezután jön a levelek töltése, amelyekről érdemes a nagy ereket levágni, hogy könnyebben hajlíthatók legyenek.

 

Egy nagy lábasra lesz szükségünk. Az edény aljára először a kis káposzta maradékokat összevágjuk, majd több sorba rakjuk a már megtöltött káposztákat. Felöntjük 2 dl paradicsomlével és vízzel, úgy, hogy éppen ellepje a káposztákat, további 1 kis tk sót adhatunk a főzőléhez. Fontos: Az edényben legalább 5 cm helyet hagyjunk felül, mert a káposzták meg fognak dagadni! A káposztákat egy kisebb fedővel leszorítjuk a lábason belül, erre kerül a saját fedele az edénynek. Lassú tűzön dolgozunk. A káposzta akkor van kész, amikor a felső sorból tetszőlegesen kiválasztott darab tölteléke majdnem teljesen megfőtt. A rizs még tovább fog puhulni, ezért ne aggódjunk, ha egy picikét kemény teszteléskor. A káposztákat hagyjuk az edényben kihűlni, egymáson, így szép állaguk lesz. Tejföllel, friss lepénnyel tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

Vissza

Találkozzunk!

3300 Eger, Tűzoltó tér 5.
(Tűzoltó múzeum mellett)

Nyitva vagyunk:

munkanapokon: 11:30 - 16:00,
hétvégén: mi is pihenünk ;-)