Vegetáriánus székelykáposzta
Van egy isteni finomság, amely minden magyar embernek az asztalára kerül Karácsonykor, akár vegetáriánus, vegán vagy hagyományos verzióban. Íme az előbbi receptje:
Hozzávalók 4 személyre:
- 0.6 kg savanyú káposzta
- 100 g szójakocka (vagy 2 liter tejből házisajt)
- 50 g rizs
- 30 g liszt
- 30 ml olaj
- 25 g só
- 2 db babérlevél
- 1 evk fűszerpaprika
- 1 kis pohár tejföl
- 1 kiskanál hing (hagyma helyett)
- 1 kiskanál füstaroma
A savanyú káposztát átmossuk és kevés vízzel feltesszük főni. Egy nagyobb lábasban a napraforgóolajon enyhén pirítsuk meg a fűszerpaprikát és a hinget. Vigyázat, hogy ne hevítsd túl az olajat, mert akkor keserű lesz! Mindkét fűszer hajlamos rá. A már rotyogó káposztát a fűszeralapra öntjük.
Sózzuk, adjuk hozzá a frissen őrölt fekete borsot, a babérlevelet, a szójával vagy házisajt kockákkal együtt, hogy idejekorán magába szívja a fűszereket, ez különösen a szója esetében fontos, ami önmagában nem túl ízes alapanyag. Ezt követően kb. 1 órán át kell főzni az alapanyagokat, majd jöhet hozzá az utolsó hozzávalók egyike, a rizs. Ha a család szereti, akkor a rizzsel egy időben fűszerköménnyel is ízesíthetjük az ételt. Közben rántást készítünk és a káposztához adjuk. Ha puhára főtt a rizs és a káposzta is, akkor szükség szerint még adjuk hozzá vizet. A végén 1 pohár tejföllel vagy szójatejföllel sűrítjük a káposztát, és füst sóval, vagy füstaromával ízesítjük az ételt. Némi pritaminpaprikát hozzáadva érhetjük el a hagyományos, magyaros ízvilágot.