Harā matar pulao – egzotikus sült rizs
A pulao zöldséges, vagy olykor gyümölcsös sült rizst jelent, lelke a pirított olajos magvak és a keleties fűszerek. Ha intenzívebb ízre vágyunk használhatjuk por fűszerekkel, ha viszont fontosak a szép színek a tálalásnál, akkor érdemes egész fűszereket használni és pirítani a rizs alá.A jó rizs ott kezdődik, hogy tudjuk, hogy az adott rizsfajtánkat hogyan készítsük el. Van, amit sós vízben kifőzve, vagy vajon párolva tudunk a legtökéletesebben elkészíteni, a főzési idő is változhat, de Indiában gyakran készítik kuktában is.
Hozzávalók:
- 350 g hosszúszemű rizs
- 5 egész kardamom
- 1 szem ánizs
- 8 dl víz – de ez rizs típusától is függ
- 2 1/2 kávéskanál só
- 1 kávéskanál kurkuma
- 4 evőkanál ghí/vaj vagy olaj
- 1 hosszú fahéjrúd
- 6 egész szegfűszeg
- 100 g tisztított mandula vagy kesudió
- 300 g zöldborsó (fagyasztott, vagy előre párolt)
- 4-5 szem curry levél
A rizst megmossuk és lecsöpögtetjük. A ghíben/vajban, vagy növényi olajon megpirítjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a kissé összetört egész kardamomokat és a mandulát, kesut, hozzá tesszük az egész ánizst. Hozzáadjuk a rizst, és addig kevergetjük, míg a szemek átlátszóak lesznek. Ráöntjük a forrásban lévő vizet, hozzáadjuk a sót és a kurkumát, belekeverjük a zöldborsót.
Felforraljuk, majd szorosan lefedve kis lángon 15-20 percig pároljuk. Ha még ízesebbé tennénk a fogást, egy pici lábasban, 1 kanál olajon megfuttatjuk a curry leveleket és a tálalás előtt a rizs tetejére locsoljuk. Főétel mellé, vagy reggelinek önmagában, kis csípős szósszal is tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 30 perc
via: krisna.hu