Online ételrendelés Asztalfoglalás

Alu paratha – Fűszeres burgonyával töltött lepény

Alu paratha – Fűszeres burgonyával töltött lepény

Észak-Indiában és Pundzsáb tartományban igazán népszerű, ahol vastagra és hatalmasra nyújtják. Gyakran reggelire fogyasztják, egy darabka vajjal és néhány kanál natúr joghurttal. Olyannyira laktató, hogy egy-kettőnél többet tényleg nem is lehet belőle megenni!

Hozzávalók:

200 g teljes kiőrlésű liszt

100 g fehér liszt

4 evőkanál vaj

1 dl meleg víz

1 kávéskanál só

3 közepes burgonya

1 evőkanál ghí vagy olaj

1 kávéskanál darált erős zöldpaprika

1 kávéskanál reszelt friss gyömbér

1/2 kávéskanál kurkuma

1/2 kávéskanál garam masala fűszerkeverék (ennek hiányában egy kk fahéj, egy késhegynyi őrölt szegfűszeg, hing, hagyma helyett kevés őrölt kardamom vagy szerecsendió, 1 kk római kömény és koriander, őrült bors)

1 1/2 evőkanál citromlé

1 kávéskanál só

2 evőkanál friss korianderlevél vagy petrezselyem

10 evőkanál ghí a sütéshez


A paratha tésztáját az előző receptben leírtak szerint készítjük el, és letakarva félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. >>

 

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és durvára törjük. Belekeverjük a fűszereket, a citromlevet és a finomra metélt petrezselymet, és kihűtjük. A tésztából 20 gombócot gyúrunk, melyeket 7 cm átmérőjű lepényekké nyújtjuk. 10 közepére 1-1 evőkanál tölteléket helyezünk. A másik 10 lepénykét a tetejükre helyezzük, a széleiket lezárjuk, és liszt segítségével óvatosan kissé nagyobbra nyújtjuk őket. Vigyázzunk, hogy nehogy kiszakítsuk a vékony tésztát!

 

Egy palacsintasütőben 1 evőkanál ghít vagy olajat melegítünk, beletesszük az első parathát, és kis lángon, többször megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ugyanígy járunk el a többi töltött parathával is.

Salátákkal, szósszal, egyszerűbb levesek mellé vagy egy kevés növényi joghurttal tálaljuk.

 

A tészta elkészítési ideje: 30 perc.

Pihentetési idő: 30 perc.

A parathák elkészítése darabonként: kb. 8 perc, sütéssel együtt

Vissza

Találkozzunk

3300 Eger, Tűzoltó tér 5.
(Tűzoltó múzeum mellett)

Nyitva vagyunk:

munkanapokon: 11:30 - 16:00,
hétvégén: mi is pihenünk ;-)