Govinda Vegetáriánus Étterem - Eger

Ízletes, laktató, egészséges vega- és vegán ételek. Cím: Eger, Tűzoltó tér 5. Tel: 06-70/2222-631,

Megosztás

Infók

Rendelés kizárólag ezen > az űrlapon 
E-mail: info@govindaeger.hu

Cím: Eger, Tűzoltó tér 5.

Éttermi nyitva tartás
Munkanapokon: 12-16.00h
Szombat és vasárnap: Zárva Kiszállítás megrendelése: előző nap délig!

Mádava Góvinda Kft.

Adószám: 22712400-2-10
Tel: 06-70/2222-631 (szállítási info és rendelés leadásra nem alkalmas!)

Kövess minket a Facebookon is!

Megmentené a Földet? Legyen vegán!

2015.11.11.

Igyon kevesebb tejet és ne fogyasszon annyi húst, mint most, sőt igazából az sem baj, ha teljesen elfelejti az állati szöveteket. Nem azért, hogy lefogyjon, hanem, hogy emberi klímában tudjon élni. Így vélik a tudósok.

Az állattenyésztés ugyanolyan káros a légkörre nézve, mint az országúti és légi közlekedés. Mindkét szektor 15 %-kal részesedik az éves ÜHG-kibocsátásból. Az állattenyésztés légszennyezése túlnyomórészt a szarvasmarhák böfögésének és az ürüléküknek tudható be, mely metánt ereget magából, ami sokkal erősebb üvegházhatással bír, mint a széndioxid. (Globális szinten az állattenyésztés 65 %-a a szarvasmarhák tenyésztését jelenti.)

Kép: Életforma archív

TÖBB HÚST KÉRÜNK!

2050-re 75 %-kal nő a húsfogyasztás, a tejfogyasztás pedig 65 %-kal. Ezzel szemben a gabonáké csak 40 %-kal.
Már 2020-ra Kína éves hús- és tejfogyasztása meghaladja a 20 millió tonnát.
A világ legnagyobb húsfogyasztója az USA, utána következik a sorban Kína és az EU.
Forrás: Salon.com

Az angol politikai elemző intézet, a Chatham House által kiadott jelentésben az áll, hogy az éghajlatváltozás megfékezésében kulcsfontosságú eszköz húsfogyasztásunk visszafogása. Enélkül aligha lehet hatásos az éghajlatváltozás megállításában a klímapolitika és a zöld gazdaság.

A tanulmányt jegyző Rob Bailey a The Guardiannak elmondta, a világ édeskeveset tesz a tej- és hústermékek fogyasztásának fékezése érdekében. A kormányok és a civil szervezetek (NGO-k) félnek attól, hogy ha ezt szorgalmazzák az állampolgároknak, hiszen ezzel csak annyit érnének el, hogy népszerűtlenné válnának, írta a Salon.com.

Míg az erdőirtás megakadályozása vagy a közlekedés zöldítése trendi ügy, a földlakók étrendjébe való beleszólás nem, mert azt úgy is lehetne értelmezni, hogy emberi jogokat sért. Bailey szerint az agrárium féken tartása nélkül búcsút mondhatunk az éghajlatvédelemnek. Márpedig a szegénysorból kinövő, feljövőben lévő kínai és indiai középosztály óriási húsigénnyel bír, mert azután, hogy évtizedeken át éltek rizsen és egyéb alapélelmiszereken, szeretnék élvezni a nyugati polgároknak kijáró kulináris örömöket.

A szakember aggasztónak tartja azt is, hogy a fogyasztók többsége nincs tisztában vele, hogy az étrendje milyen káros az ökoszisztémák számára. Az Ipsos Mori felmérése szerint a megkérdezett brit polgároknak csak 30 %-a van tisztában vele, hogy a hús- és tejtermelés nagy mennyiségű ÜHG-emisszióval jár. A válaszadók 64 %-a viszont rögtön tudta, hogy a közlekedés nagy légszennyező tényezőnek számít.

EGÉSZSÉGESEBBEK A BELEK IS

Európában az emberek 5-10 %-ának vannak úgynevezett divertikulumok, vagyis kitüremkedések a belein, melyek könnyen begyulladnak, nagy fájdalmat okozva a betegnek. Ezt egyértelműen civilizációs betegségnek tartják a szakemberek, vagyis hogy nagy jólétünkben túl sok élelmet fogyasztunk, túlnyomórészt egészségtelen élelmiszeripari készítményeket, s nem növényi rostokat. Ám angol kutatók 12 éves vizsgálat után kimutatták, hogy azoknál, akik vegetáriánus étrendet követnek, sokkal kisebb a divertikulumok előfordulásának aránya.
Akik naponta 25 gramm növényi rostot fogyasztanak, azoknak nemigen kell számolniuk a gyulladás lehetőségével. Akik ennél kevesebb zöldséget és gyümölcsöt (vagy teljes őrlésű kenyeret) ettek, azoknál megugrott e betegség előfordulási aránya. Dietetikusok szerint a napi 18 gramm növényi rost bevitele a szervezetbe mindenképpen kötelező lenne. Meglepő, hogy az angliai felmérés szerint a férfiak 72 %-a nem teljesíti ezt a szintet, a nőknek pedig 87%-a!
Forrás: piacesprofit.hu
vissza