Govinda Vegetáriánus Étterem - Eger

Ízletes, laktató, egészséges vega- és vegán ételek. Cím: Eger, Tűzoltó tér 5. Tel: 06-70/2222-631,

Megosztás

Infók

Rendelés mobilon: 06-70/2222-631
E-mail: info@govindaeger.hu

Cím: Eger, Tűzoltó tér 5.

Éttermi nyitva tartás
Munkanapokon: 12-16.00h
Szombat és vasárnap: Zárva Kiszállítás megrendelése: 8-10:30

Mádava Góvinda Kft.

Adószám: 22712400-2-10

Kövess minket a Facebookon is!

Falafel (csicseriborsóból készült fasírt golyó)

 

A közel-keleti finomság csicseriborsóból készül. A csicseri fehérjében gazdag hüvelyes növény, vasat, vitaminokat, sok rostot is tartalmaz.

Hozzávalók: 

  • 0,5 kg főtt (vagy konzerv) csicseriborsó, 
  • 1 csokor petrezselyem, 
  • 2 ek. római kömény, 
  • 1 ek. saját fűszerkeverék (pl. frissen tört koriander, pirospaprika, bors, majoránna, szegfűszeg), 
  • fél ek. só, 
  • fél ek. szódabikarbóna, 
  • (őrölt) chili

A petrezselymet, a paprikát apróra vágjuk, és (kevés főzőlével együtt) a csicseriborsóhoz keverjük, majd botmixerrel pürésítjük. A masszát összekeverjük a fűszerek felével, majd elsimítjuk, és rászórjuk a fűszerek másik felét. Legalább három órán át állni hagyjuk (mert így nem esik szét sütés közben). Sütés előtt még egyszer átkeverjük az egészet, és belekeverjük a szódabikarbónát.

Vizes kézzel kis gombócokat vagy lapos pogácsákat formázunk belőle, és forró olajban, lassú tűzön ropogósra sütjük.
Kevesebb zsiradékot szív fel, ha a csicseripogácsákat kevés olajjal megkent tepsibe sorakoztatjuk, és a sütőben (közben egyszer megforgatva) ropogósra sütjük.

Uzsonnára salátával, szendvicsbe, de főzelékhez feltétként, vagy húsos fasírozott helyett egyaránt finom és egészséges csemege.

Hasznos: A csicseriborsó kellemes, dióra emlékeztető aromájú, rostban, fehérjében, szénhidrátban gazdag, értékes hüvelyes növény. Termése 21,3% fehérjét, 55,9% szénhidrátot, 4,5% nyerszsírt, 5,8% nyersrostot, karotint, valamint C-, A-, B1-, B2-, B6-, E-vitaminokat tartalmaz, emellett jelentős magnézium-, kálium-, foszfor-, kalcium-, vas-, cink- és nátriumforrás. Laktató, lassan, de könnyebben emészthető, mint a bab vagy a lencse, a szójáról nem is beszélve. Glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Viszonylag semleges ízű, ezért sokféle fűszerrel ízesítve, nagyon változatos módon készíthető el, fűszerezhetjük a szerecsendión, szezámpürén, citromon át gyömbérig bármivel.

Környezet: A csicseriborsó hazánkban is terem, igénytelen, szárazságtűrő, meleg- és napfényes helyet kedvelő növény. Júniusban zölden, zsengén szedhető, júliusban szárazon csépelhető, száraz termése jól tárolható, így egész éven át kapható a hazai termés. A helyi, közelben termő idényzöldségeknek jóval kisebb a szénlábnyoma, mint a távolról szállítottaké (például a spanyol fóliasátrakból érkező téli cukkinié vagy paradicsomé, a marokkói paprikáé, a kínai zacskós szárított babé).

Forrás: husmenteshetfo.hu

vissza