Govinda Vegetáriánus Étterem - Eger

Ízletes, laktató, egészséges vega- és vegán ételek. Cím: Eger, Tűzoltó tér 5. Tel: 06-70/2222-631,

Megosztás

Infók

Rendelés mobilon: 06-70/2222-631
E-mail: info@govindaeger.hu

Cím: Eger, Tűzoltó tér 5.

Éttermi nyitva tartás
Munkanapokon: 12-16.00h
Szombat és vasárnap: Zárva Kiszállítás megrendelése: 8-10:30

Mádava Góvinda Kft.

Adószám: 22712400-2-10

Kövess minket a Facebookon is!

A legjobb fűtő hatású étel: az upma

 

A leghidegebb téli időszakban nem árt, ha valami valóban fűtő hatású ételt fogyasztunk. Ilyenkor az Ájurvéda csípős levest, vagy meleg leveses búzaételeket javasol. A fűszerek és a búzadara együttesen az egyik legtáplálóbb és legjobb étel, amelyet Indiában meghűlés ellen fogyasztanak, édesen és sósan is.

Az upma egy sós verzió, amit számtalan módon lehet variálni. A zöldségeket és magvakat ízlés szerint változtathatjuk, így az upma akár rendszeresen is a heti menü része lehet télen. Egy meleg reggelivel még -10 fokban is jól indul a nap!

Hozzávalók:

  • 1 közepes paradicsom
    2 szál nagyobb répa
    1 bögre zöldbab
    1 marék kesudió vagy mogyoró
    2X1 tk olívaolaj vagy ghí
    1 bögre búzadara
    3 bögre víz
    1 kis diónyi friss gyömbér
    1 kk fekete mustármag
    1 kk római köménymag (lehet őrölt is)
    1 kk hing (hagyma helyett)
    1 kk kurkuma
    1 kk só
    1 késhegynyi fekete bors
    friss petrezselyem vagy korianderlevél

A répákat megtisztítjuk, hosszú vékony csíkokra vágjuk, a paradicsomot kockázzuk. A zöldbabot – lehet mirelit vagy konzerv is – megtisztítjuk a végektől, leöblítjük. Egy serpenyőben felhevítünk 1 evk zsiradékot és kipattogtatjuk a fekete mustármagot – fedő kell rá, mert tényleg pattog! – és a római köményt, hozzáadjuk a hinget. Ha a kömény őrölt, akkor csak később tegyük az olajba. A gyömbért megpucoljuk, mossuk, szeletekre vágjuk és halványan megpirítjuk. A zöldségeket a fűszeres alaphoz adjuk, a magot és a kurkumát is a serpenyőbe tesszük, sózzuk, felöntjük a vízzel és összepároljuk – a víz egészét nem kell elfőnie a zöldségeknek, hiszen ezt fel fogja szívni a búzadara!

Egy másik edényben 1 evk zsiradékot hevítünk (tisztított vaj vagy olívaolaj), a búzadarát pedig kis lángon halványbarnára pirítjuk benne. A már aranyló búzadarát felöntjük a vegyes fűszeres zöldséglével, 2-3 percig forraljuk, amikor is a búzadara megdagad. (Vigyázat a búzadara a víz hatására fröcsköl és pöfög összeöntéskor!) Forrón tálaljuk. Díszítésnek friss petrezselyemmel, korianderlevéllel és borssal hinthetjük meg, aki csípősebben szereti, késhegynyi chilivel is ízesíthet.

Jó étvágyat kívánunk!


Forrás: krisna.hu, fotók: Pinterest

vissza